Flag

Vanilė

Vanilės pasta
Įkvėpimas
Vanilė
Vanilės pasta

Jei kada nors buvote virtuvėje ir gremžėte vanilės ankštis, kad pasigamintumėte pudingo, ar naudojote vanilės cukrų drėgnų keksų gamybai, jūs tikriausiai dar nieko negirdėjote apie vanilės pastą, kuri supakuota mažose tūbelėse ir būna kepimo prekių skyriaus lentynose kartu su kitais vanilės produktais. Bet kas iš tiesų yra tų mažų tūbelių viduje, ką mes vadiname „vanilės pasta“? Kam vanilės pasta skirta ir ar galima ją pasidaryti patiems? Mes Jums papasakosime viską, ką reikia žinoti.

Kas yra vanilės pasta?

Vanilės pasta dažniausiai gaminama iš  vanilės ekstrakto ir išlukštentų vanilės sėklų. Pastos konsistencija yra kaip tiršto sirupo. Charakteringos mažos dalelės vanilės pastoje atsiranda pridėjus išlukštentų vanilės sėklų.

Kur naudojama vanilės pasta?

Vanilės pasta visų pirma naudojama saldžių kepinių, desertų ir kremų gamyboje. Paprasčiausiai reikiamą vanilės pastos kiekį išmatuosite arbatiniu šaukšteliu, o jei šaukštelį pakaitinsite, pasta pakeis savo konsistenciją ir bus lengviau su ja dirbti.

Vis dažniau atsiranda pikantiškų gaminių su subtiliu vanilės aromatu receptų. Naudojant vanilės pastą pikantiškiems patiekalams gardinti, svarbu įdėti mažą vanilės pastos kiekį, kad jaustųsi tik maža vanilės aromato užuomina. 

Kuo pakeisti vanilės pastą?

Neturite vanilės pastos? Ne bėda. Nors tam tikri vanilės produktai geriau tinka tam tikriems patiekalams ruošti, šiek teik patobulinus vietoj vieno produkto galima naudoti ir kitus vanilės produktus.

  • Jei vanilės pastą norite pakeisti vanilės ekstraktu, tuomet vienas arbatinis šaukštelis vanilės pastos yra lygus vienam arbatiniam šaukšteliui vanilės ekstrakto.
  • Jei Jūs keičiate vanilės pastą į vanilės cukrų, tuomet galima keisti santykiu 1:1, o vanilės aromatas bus truputį mažiau intensyvus. Jei vanilės cukrų naudosite ruošdami saldesnį gaminį, tuomet labai svarbu sunaudoto vanilės cukraus kiekiu sumažinti paprasto cukraus kiekį recepte.

Čia rasite visą vanilės produktų asortimentą.

Kur galima įsigyti vanilės pastos ir kaip ją laikyti?

Vanilės pastos galima rasti platų asortimentą turinčių prekybos centrų kepimo prekių skyriuje. Dėl pakartotinai uždaromos Dr. Oetker vanilinės pastos tūbelės, galite paprastai pagardinti patiekalus norimu kiekiu pastos. Pastą reikėtų laikyti sausoje, tamsioje vietoje, ne aukštesnėje nei kambario temperatūroje.

Pasigaminkite vanilės pastos namuose

Labiau mėgstate naudoti vanilės ankštis? Vanilės pastos galite pasigaminti patys, atlikdami kelis paprastus žingsnius. Mūsų vaizdo įraše pamatysite, kaip tai padaryti „žingsnis po žingsnio“ .

Receptas maždaug 230 g vanilės pastos

Sudedamosios dalys:

 

·         6 vanilės ankštys

·         100 g rudojo cukraus

·         100 ml vandens

 

Paruošimas:

1. Nupjaukite sumedėjusius vanilės ankšties galiukus ir supjaustykite ankštį maždaug 1 centimetro ilgio gabalėliais.  

2. Keptuvėje užvirinkite vandenį su cukrumi ir pavirinkite apie 1 minutę. Cukraus ir vandens mišinį bei susmulkintas vanilės ankštis sudėkite į karščiui atsparų trintuvą ir gerai sutrinkite iki vientisos masės. 

3. Sudėkite šiltą vanilės pastą į švarius, uždaromus stiklainius ir palikite atvėsti. Kai atvės, stiklainius uždarykite.

 

Naminė vanilės pasta uždaromuose stiklainiuose vėsioje ir tamsioje vietoje gali būti laikoma keletą savaičių. Labai svarbu kiekvieną kartą imant pastą naudoti švarų šaukštą, kad į pastą nepakliūtų nepageidaujamų bakterijų.  

Receptai su vanilės pasta