Iškepkite pyragą. Jei naudojate nemaltas aguonas, jas iš pradžių užpilkite karštu vandeniu ir palikite brinkti bent kelias valandas ar pernakt. Tuomet nukoškite ir du kartus permalkite. Jei naudojate maltas aguonas, papildomai jų mirkyti ar malti nereikia.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Kepimo formą (22 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi.
Kiaušinių trynius ir baltymus kruopščiai atskirkite.
Į plakimo dubenį sudėkite trynius ir cukrų. Plakite elektriniu plaktuvu apie 5 minutes, kol cukrus ištirps ir gausite purią, balkšvą masę.
Įmaišykite maltas aguonas, migdolų miltus, vanilę, cinamoną ir nutarkuotas apelsinų žieveles.
Atskirame dubenyje elektriniu plaktuvu iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus. Apvertus dubenį su išplaktais baltymais, jie turėtų laikytis jame ir neiškristi. Plaktus baltymus lengvais judesiais įmaišykite į aguoninę masę.
Paruoštą tešlą supilkite į kepimo formą. Viršų išlyginkite. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes. Ar pyragas jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš pyrago centro, jis turi būti švarus.
Pyragui baigiant kepti, paruoškite padažą sulaistymui. Į nedidelį puodą supilkite saldintą sutirštintą pieną ir grietinėlę. Kaitinkite virš vidutinės ugnies maišydami porą minučių, kol masė taps vientisa ir karšta.
Nukaiskite ir įmaišykite vanilės pastą bei druską.
Pyragui iškepus, dar šiltą jį subadykite mediniu pagaliuku. Neišėmę iš kepimo formos, viršų apliekite padažu. Liekite lėtai, samteliu, leiskite padažui visiškai susigerti į pyragą.
Pyrago viršų apiberkite kepintomis migdolų riekutėmis. Pjaustykite gabalėliais ir patiekite.
Recepto autorė ir fotografė Asta Černė www.sauletavirtuve.lt
Susiję receptai
Pyragai ir tortai
Pyragai ir tortai
Pyragai ir tortai